top of page
Sök
  • Skribentens bildIda Högström

Intervju med hårstylisten Ali Pirzadeh

Här kommer min intervju med hårstylisten Ali Pirzadeh för tidningen Frisör.

Ali Pirzadeh

Hårstylisten som blevvärldsberömd perukmakare

Namn: Ali Pirzadeh.

Ålder: 39 år. Bor: Med sambo i Dalston, östra London. Gör: Frisör och hårstylist sedan 23 år tillbaka.

Instagram: @alipirzadehAli Pirzadeh har haft en karriär som många hårstylister drömmer om – med uppdrag för modemagasin som Vogue, Elle och Harper's Bazaar, och kända kunder som Robyn, Lykke Li och Blake Lively. I dag bor Ali i London och driver A.P. Wigs som gör kvalitetsperuker till både privatpersoner och modevärlden. Av Ida Högström


”Hår kan förmedla en känsla och berätta en historia. Det är många gånger detaljerna som gör hela skillnaden”


På grund av coronaviruset står stora delar av världen stilla och Ali Pirzadeh håller sig isolerad i sin lägenhet i östra London. Många i liknande situation tar kanske till- fället i akt att vara lite lediga, men inte Ali. Han har precis sytt ihop sex peruker som ska bli till ett gigantiskt 60-talshår och tar snart tag i nästa projekt. Fascinationen för hår började tidigt. – Hos oss var det ombytta roller. Det var jag som lekte med dockor och fixade deras hår. Jag älskade att sätta upp tofsar och måla naglarna på min mamma, säger Ali. Han är född i Iran men flyttade som treåring till Akalla i Stockholm. Även om intresset för hår alltid funnits där, såg karriären först ut att ta en annan riktning. Ali studerade samhälls- ekonomi men kände hur lusten att skapa växte sig större. – När min syster utbildade sig till frisör och jag fick jag se hur hon arbetade visste jag att det var den vägen jag skulle gå. Inledningsvis assisterade han på sin systers salong men blev snart lärling för kändisfrisören Tito Frez. Där fick han göra mindre uppgifter som att föna och färga rötter. När han började frisörutbildningen på S:t Eriks gymnasium fick han dock lov att tänka om. – Första året var tungt för vi hade en vikarie som var väldigt strikt och ville att man skulle göra allt enligt protokoll. Det passade mig inte alls. Men när den riktiga läraren kom tillbaka blev det bättre för hon såg min talang och lät mig göra saker på mitt sätt. Jag stannade ofta kvar efter skolan och övade på dockhuvuden. Jag älskade den tiden och kände att jag kunde vara mig själv.

Ali gick ut skolan som bästa elev och skickades på kurs hos Toni & Guy. Där fick han upp ögonen för styling, att hår kunde bli så mycket mer än en klippt frisyr. När makeupartisten Karin Wester- lund visade sin portfolio för agenturen Mikas frågade de vem som stylat håret på bilderna. Detta blev vägen in i modebranschen och som 25-åring kom han att satsa helhjärtat på hårstylingen. – Jag trodde inte att det var möjligt att göra det jag gjorde men det känns som om det var menat. Följ bara vägen, livet tar dig dit oavsett. Det allra roligaste med hår är att det är ett le- vande material som kan förändra en hel karaktär, tycker Ali. – Hår kan förmedla en känsla och berätta en historia. Det är många gånger detaljerna som gör hela skillnaden. Att en liten hårslinga lyfter av en bris kan vara avgörande för hur bilden kommer att upplevas. Jag tror också att det är vad fotografer uppskattar hos mig, att jag ser helheten.

Han har alltid inspirerats av 60-talet och ikoner som Jane Birkin, Jean Shrimpton och Veruschka. Även samtida ikoner från Mellanöstern ligger honom varmt om hjärtat. – Eftersom vi flyttade från Iran på 80-talet är mina re- ferenser de mamma växte upp med. Jag älskar den persiska sångerskan Googoosh.

Ali har gjort en raketkarriär och beskriver sig själv som en målmedveten arbetsnarkoman. Han skriver ner sina mål, både de stora och de mindre delmålen på vägen – på så vis blir det tydligare vad han ska göra för att ta sig dit. Vissa händelser har varit extra betydande för hans karriär. – När jag jobbade med stylisten Robert Rydberg började jag genast få större uppdrag, samma sak när jag plåtade med Camilla Åkrans. Att flytta till London var också ett viktigt steg som gav honom möjligheten att nå en internationell marknad. – Jag minns när jag var på möte med regissören Ridley Scott om filmen Prometheus. Det var helt fantastiskt att sitta ner med honom och fördjupa sig så i en karaktär. Vi pratade om bakgrund, livsstil och personlighet. Jag lärde mig väldigt mycket och man tänker inte på hur genomtänkt allt är när man ser på en film.

För tio år sedan utbildade sig ali till perukmakare. Han har alltid älskat löshår och hur snabbt en peruk kan förvandla någon, och vilken stor skillnad den kan göra. – En dag ringde min vän som var sjuk i cancer – hon var helt förkrossad över att hon hade fått en så dålig peruk. Hon frågade mig om jag kunde göra en peruk till henne och jag kunde såklart inte säga nej. Jag hade redan arbetat lite med peruker som välgörenhet till personer med bröstcancer, det är tufft nog att ha cancer, så att känna sig bekväm i sitt utseende blir extra viktigt. Ali tog kontakt med perukfabriker och beställde tester. Han måttade hårlinjer och såg till att resultatet blev så nära hennes naturliga hår som möjligt. När vännen kom tillbaka från sin cellgiftsbehandling berättade hon att alla hade frågat varifrån hon fått sin peruk. Det inspirerade Ali att starta A.P. Wigs. – En bra peruk ska ha hårstrån av hög kvalitet. De får inte vara för tjocka, och måste ha rätt densitet, alltså antal strån som är knutna på en yta. Hårfästet måste vara anpassat för individen. Full lace-peruker är bra och bekväma att bära – huden ska kunna andas. Vi skräddarsyr allt och ett färgteam färgar in perukerna i rätt ton. Först och främst var syftet med A.P. Wigs att hjälpa per- soner med sjukdomar som cancer eller alopecia, men intresset för snygga peruker fanns även i mode- och kändisvärlden. – Lily Allen, Alexa Chung, Naomi Campbell, Charlotte Perrelli och Gina Dirawi är bara några av dem som har burit mina peruker. Drömmen skulle vara att Beyoncé eller Googoosh bar dem. Men jag har också tänkt: ”Hur kan jag ta en fashion wig och göra den tillgänglig för alla?” Ali har lärt sig mycket under sin karriär, men den största insikten har med tron på sig själv att göra. – Du kan göra vad du vill! Det är så lätt att blockera sig själv och inte tro på sin egen kapacitet. Han uppmuntrar alla att vara kreativa för att nå sina mål. – Kolla i tidningar och bli inspirerad. Hitta hårstylister du tycker om och försök få assistera dem. Öva på dockhuvuden och på vänner. Gör det gärna utan produkter – för kan du göra det snyggt då kan du lyckas med vad som helst. Ali påminner också om vikten av att lära sig hur ljussätt- ning fungerar. – Hela mitt produkttänk ändrades när jag gick från frisör till att jobba med mode. Plåtar du i dagsljus kommer du un- dan med tyngre produkter, men är det blixt så bör du undvika allt som är oljebaserat. Var noggrann!

På listan av mål är de flesta uppfyllda. Nu drömmer Ali om att A.P. Wigs ska fortsätta att växa. Han vill bli ett så stort namn som möjligt. – Jag vill ha en stark och stabil karriär med goda relationer till dem jag jobba med. Men man får aldrig säga att man är färdiglärd. Du har alltid något nytt att lära och jag går regel- bundet på kurser. Sedan vore det ju inte helt fel att bli den nya Guido Palau och få göra alla stora visningar på de internatio- nella modeveckorna. ◊Alis åtta tips på hur du bäst lyckas med en peruk 1. Tjocklek: Använd pincett för att tunna ut och plocka bort strån, särskilt på hjässan. 2. Hårlinjen: Plocka bort hårstrån vid hårlinjen på peruken om den är för skarp. Man har alltid tun- nare hår vid ansatserna. 3. Rötterna: Se till att färgen är något mörkare i botten för att få det att se naturligt ut. Välj hellre en ljusare peruk och färga botten i en mörkare skugga snarare än tvärtom. 4. Benan: Plocka alltid bort lite fler strån i benan och använd gärna en conce- aler där för att få färgen att se ut som den riktiga hudfärgen. 5. Efter: Sätt alltid peruken på ett perukhuvud och placera sedan en peruk- strumpa eller duk på toppen av huvudet. 6. Formen: Klipp in peru- ken så att den blir skräd- darsydd för kunden. 7. Lugg: Om du inte vill hålla på med hårfästet, klipp en naturlig lugg. Låt håret självtorka och föna sedan luggen. 8. Produkter: Var försiktig med att använda pro- dukter på en peruk. Det räcker med en lätt leave-in conditioner. Tvätta den säl- lan och alltid med ett bra schampo och balsam.Av Ida Högström

Länk till tidningen:

https://frisor.se/wp-content/uploads/2020/05/HELANUMRET_låg.pdf

94 visningar0 kommentarer

留言


bottom of page