top of page
Sök
  • Skribentens bildIda Högström

Intervju med stjärnfrisören Chris Appleton för tidningen Frisör(korr: Chris Appleton)
(Korr: Chris Appleton)


Chris Appleton:

”Jag tycker om att testa gränserna för vad som är ’snyggt hår’ – och skapa något ikoniskt.”

Han är global creative director för Color Wow och hårstylist för Hollywoods absolut största superstjärnor, som Jennifer Lopez, Ariana Grande, Katy Perry, Kim Kardashian och Kylie Jenner. Möt Chris Appleton – som du nu i höst har chansen att se live på Highlights Experience!


Ålder: 36 år.

Bor: Los Angeles, USA.

När jag inte jobbar: Umgås med min dotter Kitty Blu.

Favoritprodukt: Color Wow Dream Coat.


Stjärnstylisten Chris Appleton har alltid haft en passion för hår. I dag bor han i Los Angeles och jobbar med flera av de allra största superstjärnorna, men han är född i Storbritannien, och det var där han började sitt första jobb på salong, endast 13 år gammal. – Men jag tror att jag kände kraften och möj­ ligheterna i hår långt tidigare än så. Jag har alltid varit fascinerad av hår och när jag var åtta–nio år brukade jag fixa min mammas fri­ syr. Jag ville få henne att se glamorös ut, och när hon efteråt tittade sig i spegeln var det som om hon sträckte på sig lite extra och drog bak skulderbladen. Då insåg jag att jag inte bara hade förmågan att få folk att se fantastiska ut – utan också att må bättre. Det är vad som spor­ rar mig, säger Chris Appleton. Chris studerade på en salong i Leicester, job­ bade mycket och reste en hel del till London för att gå kurser. När han var 25 år tog han steget att flytta dit och gick vidare från salongsarbete till att på heltid arbeta med mode. Han gjorde modefotograferingar, arbetade under Fashion Week och med modemagasin som Vogue, Har­ per’s Bazaar och Vanity Fair. Chris utsågs också till Young Talent of the Year i tv­programmet “Hairdresser of the Year”. – Jag vann flera andra priser i frisörtävling­ ar och började så småningom att arbeta med kändisar, berättar han. Idag är han superkändisarnas ”go­to guy” och har uppfunnit ”the snatched pony­ tail” – den superhöga hästsvansen – tog Kim Kardashian från kolsvart till platinablond på rekordkort tid och är mannen bakom hennes ”wetlook” på årets Met Gala. Hur skulle du beskriva ditt arbete och din stil? – Jag har en distinkt och lyxig estetik, det ska vara hög kvalitet med ett starkt uttryck. Iögonfallande men samtidigt vackert och bär­ bart. Jag tycker om att testa gränser, utmana ramarna för vad som är ”snyggt hår” och skapa något annorlunda, ikoniskt. Det ska vara något som står sig i historien och inte bara en tillfäl­ lig trend. När och varför bestämde du dig för att ar- beta med färg? – Jag hade aldrig som ambition att bli färg­ specialist, utan ville bara utöka mina färgkun­ skaper, testa gränserna när det kommer till färg och verkligen lära känna håret och dess möjligheter. Vad är din drivkraft? – Mitt mål är att få folk att må bra och se bra ut. Det är vad som inspirerar mig: att ta fram något hos dem som de inte visste var där och få dem att känna sig självsäkra och stolta. Vad är det bästa med ditt arbete? – Det är alltid något nytt som händer – variation!

Vilket är ditt bästa minne som hårstylist? Det måste vara det där mejlet från Vidal Sassoon ... Jag gjorde min första fotografering när jag fortfarande gick min utbildning. Bild­ en hamnade på framsidan av ett frisörmagasin och i mejlet, som först kom till tidningens re­ daktör, stod det: ”Vem som än har gjort håret på bilden har gjort det fantastiskt, en riktigt talang!”. När redaktören vidarebefordrade mejlet till mig blev jag överlycklig, det var ett mycket stort ögonblick för mig. Var finner du din inspiration? – Överallt, var jag än tittar! Jag söker alltid ef­ ter inspiration och självklart hittar jag mycket på Instagram som är en väldigt bra källa för idéer. Vilket är ditt bästa tips till någon som vill utvecklas som frisör? – Behåll fokus. Du kommer att få många nej, men du måste fortsätta arbeta hårt och vara passionerad och sann i det du gör. Och älska ditt hantverk! För om du älskar ditt hantverk kommer din passion att lysa igenom. – För att utvecklas i sitt arbete är det bra att ta sig bort från salongen – gå på kurser, vis­ ningar, seminarier och ”masterclasses”. Sök på internet, titta på undervisningsfilmer och läs på. All information finns där! Vilka hårtrender ser du just nu? – Hår som ser lyxigt och exklusivt ut. Väl­ mående, studsigt hår. Under en tid har vi sett väldigt kontrollerade hår, men det känns som om kvinnor nu för tiden önskar en mer lyxig look. Håret måste få leva, vara spänstigt och studsigt. Vad anser du är branschens största utma- ning just nu? – Jag ser inga direkta utmaningar, utan jag tycker att vi är på en bra plats. Hur ser dina framtidsplaner ut? – De är glada och ljusa. Jag är exalterad inför vad som kommer, och tacksam! Till sist, vad kommer du att bjuda publi- ken på under Highlights Experience i Stock- holm i september? – De kommer att bli underhållna, motivera­ de, inspirerade, engagerade – och ha roligt! Den 21 september kan du se Chris Appleton live på Highlights Experience. Missa inte det här tillfället att se stjärnstylisten live! Läs mer och boka din biljett på highlights.frisor.se.

”Jag söker alltid efter inspiration och själv- klart hittar jag mycket på Instagram som är en väldigt bra källa för idéer”


Länk till tidningen: https://frisor.se/wp-content/uploads/2019/08/inlaga_nr4_2019.pdf

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page